Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

Bodrožić, M.- Stol od trešnjevine

on Petak, 03 Ožujak 2017. Posted in Noviteti

Bodrožić, M.- Stol od trešnjevine

Gradovi i uspomene, povijest i ljudi – sve je to sada pred njom, na stolu od trešnjevine.

 

Za Arjetu Filipo fotografije rasprostrte po stolu njezine bake nisu samo u trenutku zarobljena sjećanja, one su i priče – o gradu pod opsadom, o Istri, o moru njezina djetinjstva i mladosti, o obiteljskoj tragediji i odlasku početkom devedesetih, koji je promijenio sve.

 

Fotografije Pariza, gdje je studirala i u novom jeziku zapo­čela novi život, one na kojima je Arik, slikar u kojega se zaljubila protiv vlastite volje, i ostali koji će joj značiti: mudri pticoznanac Mischa Weisband, Hiromi, s kojom je krojila Pariz, i Nadežda, s kojom je podijelila ljubav i bol, prijatelji zauvijek.

 

Sada, u Berlinu, taj stol od trešnjevine, to dragocjeno drvo koje je naplavila povijest, raskrižje je na kojem se sve priče susreću da bi ispisale Arjetu, da bi joj otkrile tko je.

 

U Stolu od trešnjevine, romanu za koji joj je dodijeljena Nagrada Europske Unije za književnost, Marica Bodrožić snažno i uvjerljivo pripovijeda o mladoj ženi koja traži uporište u svijetu punom pukotina. Želi li doista živjeti u sadašnjosti, Arjeta Filipo morat će se uhvatiti ukoštac s dugo potiskivanom prošlosti i iskrivljenim zrcalima svojih sjećanja.

 

“Jedan od najizuzetnijih i najorigi­nal­nijih glasova suvremene književnosti njemačkoga govornog područja.”

 

– Claudio Magris o Marici Bodrožić

 

“Marica Bodrožić zaključila je drugi dio trilogije o potrazi za sjećanjem. Stol od trešnjevine roman je s intenzitetom bez presedana.”

 

– FAZ

 

“Kroz blistave i snažne slike Marica Bodrožić pripovijeda o svemu što je Jugoslavija bila, i što progonstvo jest.”

 

– Süddeutsche Zeitung

 

Siegel.D.J.- T.P. Bryson- Disciplina bez drame

on Četvrtak, 02 Ožujak 2017. Posted in Noviteti

Siegel.D.J.- T.P. Bryson- Disciplina bez drame

Pravo značenje riječi disciplina nije 'dovođenje u red' kažnjavanjem, nego poučavanje tvrde Daniel J. Siegel i Tina Payne Bryson, proslavljeni autori knjige Razvoj dječjeg mozga i drugih svjetskih bestselera. Iako se na prvi pogled možda čini kao nemoguća misija, knjiga Disciplina bez drame uvjerit će vas u suprotno! Uz mnoštvo iskrenih priča i živopisnih primjera ponekad očajnih roditelja, te korisnih i 'rječitih' ilustracija, ona će vas učinkovito, jednostavno i jasno voditi kroz neposluh, suze i bijes vašeg djeteta – bez scena, vikanja i kažnjavanja. Umjesto toga naučit ćete kako nuditi mirna rješenja s kojima ćete biti zadovoljni i vi i vaše dijete, ojačati vezu među vama i usrećiti cijelu obitelj.

Knjiga između ostalog donosi:

  • načine da se brzo i lako povežete s djetetom
  • preusmjerite njegove emocije i iskoristite priliku da ga poučite vještinama korisnim za cijeli život
  • činjenice o razvoju dječjeg mozga i najprikladnije i najučinkovitije strategije ovisno o dobi djeteta
  • način da smireno i brižno postavite jasne i dosljedne granice kojih ćete se držati i vi i vaše dijete
  • kako primijeniti uviđavan, suosjećajan pristup djetetu koji će mu pomoći da se smiri kada ima ispad bijesa
  • dvadeset najčešćih pogrešaka koje se dešavaju i najboljim roditeljima – i kako ih izbjeći
  • šalabahter na samo dvije strane za brzo i učinkovito podsjećanje u svakodnevnim situacijama.

Rudolf.D.- Stvaranje hrvatske države 1991.

on Četvrtak, 02 Ožujak 2017. Posted in Noviteti

Rudolf.D.-  Stvaranje hrvatske države 1991.

Memoarska knjiga akademika Davorina Rudolfa, prvog ministra vanjskih poslova u neovisnoj Republici Hrvatskoj, izišla je iz tiska uoči 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske (15. siječnja 2017). Autor ju je napisao na temelju vlastitih bilježaka iz vremena stvaranja hrvatske države, na temelju sjećanja na razgovore koje je vodio s prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom i sa stranim državnicima, kao i na temelju objavljenih dokumenata. Zanimljivo štivo na preko 500 stranica govori o zbivanjima u hrvatskome i jugoslavenskom državnom vrhu uoči povijesnog dana proglašenja neovisnosti Hrvatske i Slovenije 25. lipnja 1991.

Gordon, N. - Stvar izbora

on Utorak, 14 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Gordon, N. - Stvar izbora

Stvar izbora – u ovom romanu suvremeni američki romanopisac privodi kraju veliku trilogiju o liječničkoj obitelji Cole, koja je počela romanom Iscjelitelj, s legendarnim liječnikom Robertom J. Coleom iz 11. stoljeća, a nastavila se romanom Šaman.

Wiking, M. - Hygge-danski recept za sretan život

on Utorak, 14 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Wiking, M. - Hygge-danski recept za sretan život
Za Dansku se često kaže da je najsretnija zemlja na svijetu. Za to postoji samo jedan razlog: hygge.
Ova knjiga prvo je i najvažnije djelo koje govori o danskom fenomenu hyggea, a temeljeno je na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima.

Orlić, A. - Ako ikad

on Petak, 10 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Orlić, A. - Ako ikad

Ako ikad poželimo pročitati roman o ljubavnom trokutu u kojem tri žene bez cenzure poniru u svoje ljubavne priče, naći ćemo ga među ovim koricama. Protagonistice romana Aleksandre Orlić na svojoj su koži iskusile da ljubav – bila ona strasna, pragmatična, nestabilna, romantična, zaigrana, nježna, nesebična ili luda – uvijek ima nuspojave na koje nismo računali.

Fasce, M. - Žena iz Isle Negre

on Petak, 10 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Fasce, M. - Žena iz Isle Negre

Život malene Elise drastično se mijenja s preseljenjem u kuću Pabla Nerude, u pitoresknom mjestu neobičnoga imena Isla Negra. Djevojčica tamo pristiže s majkom Raquel koja se odlučuje za posao spremačice kod poznatoga pjesnika kako bi prehranila sebe i kćer.

Kurkov, A. - Vrtlar iz Očakova

on Petak, 10 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Kurkov, A. - Vrtlar iz Očakova

Igor je neambiciozan i indolentan mladić koji u provinciji živi s rastavljenom majkom. Iznenadni dolazak novog vrtlara, Stepana, u njihovu kuću, promijenit će mu život.

Ampuero, R. - Grčke strasti

on Petak, 10 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Ampuero, R. - Grčke strasti

Roman Grčke strasti kineski su hispanisti proglasili najboljom objavljenom knjigom u 2006. godini. U njoj Ampuero, na svoj poznat i zanimljiv način, obrađuje novu temu, ovaj put ljubavnu. Glavni su likovi sveučilišni profesor Bruno Garza koji je blizu pedesetim godinama i njegova supruga Fabiana.

Foulds, A. - Živi labirint

on Petak, 10 Veljača 2017. Posted in Noviteti

Foulds, A. - Živi labirint

Nakon dugogodišnje borbe s alkoholom, depresijom i kritičarima koji su ga zanemarivali, pjesnik prirode John Clare završava u duševnoj bolnici u šumi Epping gdje se provodilo tad revolucionarno liječenje radnom terapijom.

<<  12 13 14 15 16 [1718 19  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj.gkc.ilok@gmail.com - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:30-19:00, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-14:00