Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

Pastis, S. - Timi Promašaj

on Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018. Posted in Noviteti

Pastis, S. - Timi Promašaj

Timi Promašaj, naš osamljeni junak goleme mašte, u ovom će nam nastavku duhovitog serijala pokazati i svoju osjećajnu stranu. U četvrtom nastavku Timi je na putu prema Chicago. Mamin se dečko, Portir Dave, onamo seli, a Timiju se sve te promjene ne sviđaju, jednako kao ni beskonačno vozikanje u autu. A što je još gore, uvijek sumnjiva Mila Moskić koja miriši na mandarine i njezina obitelj putuju s njima. A njezina je obitelj stvarno čudna: mama stalno tipka na mobitel, tata samo priča o kartama i prigovara Mili, a mlađi brat voli šarati po zidovima. K tome, Timi mora riješiti novi zločin koji mu je priskrbio njegov najbolji prijatelj Rola – nestanak novaca za siromašnog dječaka. Zločine je mnogo teže rješavati na daljinu, ali Timi je odlučan u namjeri da dokaže kako je i ovaj put glavna zločinka Korina Korina, koja je, saznao je Timi od Mile, također u Chicagu. Da bi na oku držao potencijalnu zločinku Milu koja malo priznaje da je krađu počinila, a zatim poriče, njih dvoje zajedno odlaze u potragu za Korinom. I smjeste svoj stožer u skupom hotelu.
Na kraju ovog nastavka otkrivamo Timijevu socijalno inteligentnu osobnost i osjetljivost – da bi zaštitio tužnu prijateljicu, Timi je spreman uputiti se u ludu avanturu, i to pod krinkom istraživanja krađe. A osim toga, što ako Portir Dave jednog dana postane kao Milin tata? I kako da to kaže mami?

Gelardi, J.P. - Rođene za krunu

on Petak, 01 Lipanj 2018. Posted in Noviteti

Gelardi, J.P. - Rođene za krunu

Priče o Viktorijinim unukama, kraljevskim suprugama čije su međusobno isprepletene sudbine završile na različite načine, uvijek su intrigantno štivo. Rođene u svijetu obilja i moći, u jednom trenutku morale su se suočiti s bolešću, ratovima, progonstvom, samoćom i smrću. Njihovi životi, počevši od Maudina rođenja 1869. godine pa do Enine smrti 1969. godine, obuhvaćaju stogodišnje razdoblje u kojemu su se odvili važni povijesni događaji kao što su Prvi svjetski rat i Oktobarska revolucija.

Šur Puhlovski, M. - Divljakuša

on Petak, 01 Lipanj 2018. Posted in Noviteti

Šur Puhlovski, M. - Divljakuša

Pisan u ich-formi, kao intimna ispovijed, ovaj roman izbrušenom i preciznom naracijom pokazuje kako je zaljubljenost, to stanje prvobitne opčaranosti, daleko od ljubavi, pa čak i sama njena negacija. Radnja je smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća, a glavna junakinja, porijeklom iz osiromašene obitelji − s bolesnim ocem koji ne zarađuje i dominantnom majkom koja zapravo uvijek štiti interese muškaraca − zaljubljuje se u kolegu sa studija, zatravljena njegovom razbarušenošću i umjetničkim senzibilitetom. Ali, ono što je u početku izgledalo idilično, ubrzo se pretvara u moru, a glavna junakinja postaje žrtva jednog beskrupuloznog osobenjaka, kojeg mora materijalno izdržavati i koji, uza sve drugo, često nestaje bez objašnjenja. Da bi ga se oslobodila, mora se osloboditi ‘zatvora’ u koji su je strpali obitelj, okolina, tradicija, bajke… Mora podivljati.

Imamović Pirke, E. - Terorist

on Petak, 01 Lipanj 2018. Posted in Noviteti

Imamović Pirke, E. - Terorist

"Terorist" je priča o dva čovjeka, Novinaru i Mirzi Kasumoviću, koji su odrasli jedan pored drugog i poslije jedan o drugom nisu ni mislili niti se sreli, sve dok Mirza, nakon više od dvadeset godina, nije završio u zatvoru kao Terorist, a novinar u životu završio kao Novinar. Mirza je bio ambiciozan terorist, a Novinar svakim danom gubi ambiciju za bilo što osim par dana samačkog odmora. Ovo je roman o njihovom susretu.

Selimović, M. - Brodska cesta bb

on Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018. Posted in Noviteti

Selimović, M. - Brodska cesta bb

Roman „Brodska cesta bb“ Medihe (Šehidić) Selimović je priča o više života unutar samo jednog života, autoricinog. Prvi život se tiče rođenja i života u Zenici. Reklo bi se jedna od mnogih priča o životu radničke porodice šezdesetih do devedesetih godina (uz male nijanse kako vrijeme odmiče) u bilo kojem gradu bivše Jugoslavije. Drugi život unutar života između korica ove knjige je onaj koji počinje kada majka teško obolijeva, a potom i umire. Umire i otac. Ostaju dvoje maloljetne djece koju nitko od obitelji ne želi, te se Centar za socijalni rad upliće u ovu tešku životnu priču. Tada maloljetna Mediha odlučuje da ona i njen brat neće biti siročad koja će se povlačiti od nemila do nedraga po tuđim porodicama i predlaže prvim susjedima da preuzmu skrbništvo nad njima. Tu se nastavlja borba započeta dugogodišnjom brigom o majci na postelji.

Podstenšek, T. - Kamen, škare i papir

on Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018. Posted in Noviteti

Podstenšek, T. - Kamen, škare i papir

Simon je osnovnoškolski profesor zemljopisa na pragu srednjih godina. Izbjegavanje problema dovodi ga do udaljavanja od života i potpune nezainteresiranosti za bilo što - svjestan je da je loš nastavnik, nebrižan sin i da su njegove ljubavne veze bile promašaji uglavnom zbog njega. Isključen od svega, živi sam, a popodneva provodi na balkonu, promatrajući živote drugih...
Roman je ovo kojim se Podstenšek potvrdio kao jedan od najzanimljivijih novih glasova slovenske književnosti. 

Vallejo, F. - Sunovrat

on Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018. Posted in Noviteti

Vallejo, F. - Sunovrat
Roman "Sunovrat" Fernanda Valleja, objavljen 2001., autoru je donio jednu od najprestižnijih nagrada za književnost u cijelom hispanofonom svijetu, „Rómulo Gallegos”. Riječ je o noveliranoj autobiografiji, autofikciji, izraženo suvremenom književnom terminologijom, u kojoj narator pripovijeda ubrzano i bolno umiranje svojega brata zaraženog virusom HIV-a, metafore za jednako bolno odumiranje i dekadenciju kolumbijskog društva.
 
Iako je roman napisan emfatičnim jezikom ispunjenim izrazom boli, iako prenoseći svoje surove slike izbjegava svaku cenzuru, iako se na površini zrcali ružno i često biološkom terminologijom preneseno odumiranje života, roman je to ustvari duboko prožet nježnom emocijom i ljubavlju prema bratu. To je i njegova središnja tema, pomalo zanemarena u književnosti, upravo bratska ljubav. Usto, tema je i ljepota koju skriva život, usprkos njegovu često ružnom naličju. Svojim jezikom i stilom ovaj roman predstavlja vrhunce suvremene književnosti na španjolskom jeziku.

Alameddine, R. - Anđeo historije

on Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018. Posted in Noviteti

Alameddine, R. - Anđeo historije

Tokom jedne noći u čekaonici psihijatrijske klinike, Anđeo historije prati pjesnika Jakoba, rođenog u Jemenu, dok se prisjeća prošlosti – ranog djetinjstva koje je s majkom proveo u egipatskom kupleraju, adolescencije pod pokroviteljstvom bogatog oca, te svega što je kao gej i Arapin proživio u San Francisku na vrhuncu epidemije AIDS-a. Nad njim lebdi prisustvo drskog Sotone, koji zajedljivim primjedbama tjera Jakoba da se prisjeća bolne prošlosti, i turobne ledene Smrti, koja ga potiče da zaboravi i odustane od života... ali nad Jakobom bdije i četrnaest svetaca.

 Ovo je duboka, filozofska i urnebesno šarmantna priča o ratu koji u našim životima svakodnevno vode sjećanje i zaborav.

Glyn, E. - Crvenokosa

on Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018. Posted in Noviteti

Glyn, E. - Crvenokosa

Crvenokosa ljepotica Evangeline se nakon smrti svoje skrbnice našla na prekretnici: postati pustolovka ili izvršiti želje iz oporuke. Gospođa Carruthers joj je namijenila svog nasljednika, zgodnog diplomata, ali dvadesetogodišnja Evangeline nije potpuno sigurna. Odvažna se djevojka, obilježena bojom svoje kose, otisnula u uzbudljive pustolovine. Romantične avanture koje su uslijedile možda nisu bile ono što je planirala, ali se mlada dama hrabro nosila sa svim izazovima. Roman je dnevnik koji nam donosi priču o njeznim osjećajima, sudbini koja se umiješala u njezin život i izbor, i putu koji je naposljetku odabrala.

Guljašević Kuman, I. - Tajni život Marte Grigor

on Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018. Posted in Noviteti

Guljašević Kuman, I. - Tajni život Marte Grigor

Roman je priča o trinaestogodišnjoj djevojčici Marti koja smatra kako u školi nije baš nešto jako popularna, ali voli čitanje i knjige. Nema bake i djedove pa je zbog toga pomalo tužna. Kako bi si pribavila baku i djeda javlja se na volontiranje u staračkom domu. Tamo upoznaje baku Leonu. Baka Leona je sve samo ne obična starica. Njih dvije kreću u opasnu i tajnovitu pustolovinu. Marta nije mogla ni sanjati da kreće u avanturu života.

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj.gkc.ilok@gmail.com - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:30-19:00, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-14:00