Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

Kagge,E. - Tišina u doba buke

on Petak, 19 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

Kagge,E.   - Tišina u doba buke

Što je tišina, gdje se može naći i zašto je danas bitnija nego ikada?Erling Kagge – norveški autor, izdavač i pustolov – 1993. pedeset je dana hodao preko Antarktike te postao prvi čovjek koji je sam dosegnuo Južni pol. Bez kontakta s vanjskim svijetom, tijekom tih tjedana čuo je i osjetio tišinu i nastavio tragati za njom.

Njegova inspirativna knjiga “Tišina u doba buke” priča je o toj potrazi i odgovorima koje je pronašao. Prisjećajući se vlastitih iskustava i putovanja, referirajući se na pjesnike, filozofe, umjetnike i pustolove, Kagge nam pokazuje kako pronaći tišinu u kakofoniji užurbanog suvremenog svijeta.
Erling Kagge prvi je čovjek u koji je osvojio tri “pola”: Južni, Sjeverni i Mount Everest. “Tišina u doba buke” najbrže je prodavana norveška publicistička knjiga još od "Kon-Tikija" iz 1948., a objavljuje se diljem svijeta, na više od 30 jezika.

Cagaptay, S.- Novi sultan

on Petak, 19 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

Cagaptay, S.- Novi sultan

U svijetu sve većih napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država, Bliskog istoka i Europe, sunita i šijita, islamizma i liberalizma, Turska je u epicentru zbivanja. Pokretač svih procesa u kojima sudjeluje Turska je njen desničarski populistički predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Od 2002. Erdoğan je konsolidirao svoj položaj na domaćoj političkoj sceni, ali i na međunarodnoj koristeći se vojnim i diplomatskim sredstvima kako bi se Turska učvrstila kao regionalna sila. Njegova politika bila je brutalna i uporna - brojni novinari su uhićeni, akademicima su službeno zabranjeni odlasci iz zemlje, rektori sveučilišta, fakultetski dekani i mnogi najviši vojni časnici uhićeni. Neobičan i neuspješan državni udar 2016. postao je Erdoğanu opravdanje zašto korištenjem represija uvodi u Turskoj ono što on naziva „red i stabilnost“, a što njegovi protivnici nazivaju diktaturom.

Turski predsjednik je među najutjecajnijim državnicima našeg vremena. On i stranka koju vodi – isprva de iure, trenutačno de facto – pobijedili su u razdoblju od 2002. do 2017. na sedam parlamentarnih izbora, na trima nacionalnima lokalnim izborima, jednim predsjedničkim te na dva referenduma. Razumijevanje Erdoğana iziskuje analizu njegova odrastanja kao pobožna mladića u sekularnoj Turskoj, maltretiranja koje je doživio od pozapadnjačenih elita i uspona na vlast kroz sve snažniji pokret čiju je personifikaciju predstavljao – političkog islama. Od samog ulaska 1990-ih u nacionalnu politiku Erdoğan se predstavlja siromahom iz bijedne četvrti. Poput prijašnjih turskih populističkih vođa, primjerice Süleymana Demirela i Bülenta Ecevita, Erdoğanov politički identitet uvijek se temeljio na tvrdnji da predstavlja glas obična čovjeka i da zastupa njegove interese protiv elite.

Erdoğan je zagrizao u tursku politiku 1970-ih u islamističkoj Stranci nacionalnog spasa (MSP) i njezinoj školi Nacionalna straža, duboko konzervativnom, protuzapadnjačkom i krajnje protusekularnom pokretu. Poslije, 1990-ih, počeo se uspinjati kroz hijerarhiju MSP-ove sljednice, Stranke boljitka. Potom je uporabio vlastitu političku stranku AKP (ulaštenu inačicu RP-a osnovanu 2001. uz pomoć RP-ova vođe i kasnijeg turskog predsjednika Abdullaha Güla) kako bi postao najmoćnija osoba u zemlji. Rođen 1954. u radničkoj obitelji iz borbene istanbulske četvrti, Erdoğan je proizvod najvećega turskoga grada i trgovinske prijestolnice. Poslovan je, pragmatičan i u potrazi za globalnim priznanjem, ali, kao islamistički političar, također krajnje netrpeljiv prema sekularnim elitama koje su dominirale gradom u XX. stoljeću. Osvojio je bivšu osmansku metropolu uspješno služeći mandat kao njezin gradonačelnik od 1994. do 1998. prije nego što se bacio na osvajanje cijele Turske. Njegov je AKP ušao u turski parlament kao najveća stranka u studenom 2002. 

Erdoğanov uspon na vlast nije bio lak. Članovi sekularne elite pokušali su ga spriječiti na svakom koraku. Primjerice, 1998. je bio primoran odstupiti s gradonačelničke funkcije – uhićen je zbog recitiranja navodno huškačke pjesme jer su suci zaključili da podjaruje vjersku mržnju. Obraćajući se prethodne godine masi u jugoistočnoj turskoj pokrajini Siirt Erdoğan je rekao: „Džamije su naše barake, kupole naši šljemovi, minareti naši bajuneti, a vjernici naši vojnici.“ Iako mu je kazna od deset mjeseci zatvora na kraju smanjena na četiri mjeseca i deset dana, njegovo je zatočenje od ožujka do srpnja 1999. rezultiralo izopćenjem iz politike. Taj ga je progon, iako mu je privremeno naštetio, istodobno načinio mučenikom. Povećao mu je privlačnost među turskim konzervativnim biračima. Ironično je što su mu pokušaji turskoga sekularističkog sustava da ga potkopa zapravo na kraju pomogli.

Baron-Reid,C.- Nezacrtano

on Petak, 19 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

Baron-Reid,C.- Nezacrtano

Ova vas knjiga poziva da iscrtate zemljovid svoje duše, da istražite svoj unutarnji svijet i otkrijete svoj skriveni potencijal. Autorica vas vodi na nevjerojatno putovanje kroz pet svjetova: Svijet Duha vaš je dom koji vas povezuje sa svime oko vas i u kojem ćete se orijentirati i usidriti; zatim prolazite kroz Svijet uma, Svijet svjetla, Svijet energije i Svijet oblika kako biste ostvarili osobnu evoluciju i kokreirali s Duhom svoju novu stvarnost. Na svakom ćete koraku učiti kako ovladati svojom snagom i strah pretvoriti u mogućnost. Nepoznate vode mogu nam izgledati zastrašujuće, ali i čarobno – ako vas mame svojim nagovještajem pustolovine i uzbuđenja, zaronite u njih, istražite ih i otkrijte svoju autentičnost.

McClain Brown, C. - Hrvatska uzvraća udarac

on Utorak, 16 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

McClain Brown, C. - Hrvatska uzvraća udarac
Saga se nastavlja… u Hrvatskoj!
U ovom uzbudljivom, hm… zapravo… zabavnom nastavku bestselera "Propuh, papuče i punica", naš dragi autor i hrvatski zet (takvi su nam najdraži) Cody McClain Brown nastavlja svoju epsku bitku u pokušaju da Hrvatska postane njegov dom. 

Sepetys, R. - Sol u moru

on Utorak, 16 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

Sepetys, R. - Sol u moru

Drugi svjetski rat bliži se kraju u Istočnoj Pruskoj te se tisuće izbjeglica očajnički kreću prema slobodi; mnogi od njih skrivaju tajne. Među njima su Joana, Emilia i Florian, čiji se putevi sastaju na putovanju do „Wilhelma Gustloffa“, broda koji obećava spas.

Raabe, M. - Istina

on Utorak, 16 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

Raabe, M. - Istina

Prije sedam godina Philipp Petersen, mlad i uspješan poslovni čovjek, netragom je nestao za vrijeme službenoga puta u Južnoj Americi. Otada njegova žena Sarah sama odgaja njihova malenoga sina. No jednoga dana, kao iz vedra neba, stiže vijest da je Philipp živ.

Child, L. - Dvanaest znakova

on Utorak, 16 Siječanj 2018. Posted in Noviteti

Child, L. - Dvanaest znakova
New York. Dva ujutro. Vlak podzemne željeznice koji vozi od centra prema periferiji. U njemu je Jack Reacher i još petero putnika. S četvero od njih nema problema. Ali s petom putnicom ima. A ako mislite da se Reacher neće umiješati… Onda nemate pojma o Jacku.
 

Iggulden, C. - Carstvo srebra

on Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017. Posted in Noviteti

Iggulden, C. - Carstvo srebra

Veliki Džingis kan je mrtav – a opstanak njegova golemog carstva, iskovanog na sirovoj hrabrosti, taktičkoj savršenosti i nesalomljivoj snazi, vrlo je neizvjestan. Dok se sinovi Džingisa kana međusobno bore se za vlast, ono što je nekada ujedinilo divlja mongolska plemena prijeti da ih rascijepi.

Roslund, A., Thunberg, S. - Neprijatelj mog prijatelja

on Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017. Posted in Noviteti

Roslund, A., Thunberg, S. - Neprijatelj mog prijatelja

Već nas prvi zajednički roman Roslunda i Thunberga Medvjeđi ples (Björndansen) uvodi u priču o trojici braće (Duvnjak) koja, nakon odrastanja uz nasilnog oca srpsko-hrvatskog podrijetla i majku Šveđanku, pokušavaju izgraditi život za sebe. Početak je 1990-ih godina. Koliko god se ne željeli identificirati s ocem, Leo, Felix i Vincent od njega su naučili jedno – da je obitelj važna, a bratska veza neraskidiva.

Howe, K.J. - Pregovaračica

on Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017. Posted in Noviteti

Howe, K.J. - Pregovaračica

Thea Paris čitav svoj život bori se s krivnjom. Kad je imala samo osam godina, smrznuta od straha promatrala je otmicu svog dvanaestogodišnjeg brata Nikosa iz njihova doma u Kanziju u Africi. Iako je njezin brat nekoliko mjeseci kasnije vraćen kući, on nikada više nije bio isti.

[12 3 4 5  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj.gkc.ilok@gmail.com - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:30-19:00, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-14:00