Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Cersas, J.- Anatomija jedne pobune

m 103442Dvadeset treći veljače 1981. jedan je od ključnih datuma u novijoj španjolskoj povijesti. Toga je dana Adolfo Suarez, prvi premijer izabran na demokratskim izborima nakon razdoblja Francove diktature, dao ostavku, a Parlament je trebao izglasati novu vladu. No u kasno poslijepodne u Parlament je upao pukovnik Tejero sa skupinom žandara, što je bio uvod u pucnjavu i državni udar. Svi parlamentarci osim dotadašnjeg premijera, njegova zamjenika generala Guttiereza Mellada i vođe komunističke partije Španjolske Santiaga Carrilla polegli su po podu i s čitavom nacijom čekali razvoj događaja. 

Anatomija jedne pobune ispisuje povijest jednog dana s naglaskom na nekoliko ključnih osoba te prodire u pore duboko podijeljenog španjolskog društva razmatrajući prirodu demokracije, ali nadasve glavne junake, njihove postupke i kako se oni kao ljudi mijenjaju u skladu sa svojim ulogama u društvu. Prvi pokušaj državnog udara snimala je televizijska kamera, a te je trenutke koji su zauvijek ostali u srcima Španjolaca napetije od najboljeg trilera oživio jedan od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca Javier Cercas.

“Cercas je napisao uvjerljivu, briljantnu, intrigantnu knjigu koja odzvanja u našem vremenu jače nego što je mogao zamisliti.”
The Economist

“Cercas je napisao snažno djelo o događaju koji bi trebao biti poučan za sve koji pro­učavaju razvoj demokracije. Njezina gotovo hipnotizirajuća snaga začarat će svakog čitate­lja.”
Kirkus Review

“Na pisanje ove knjige Cercasa zasigurno nije toliko potaknula želja da razumije Adol­­fa Suareza, ili neku njegovu gestu, koliko da razumije svoga oca. A to je mjesto na kojem susrećemo Književnost!”
Le Monde

“Cercas nije napisao savjesno, vjerno djelo o propalom puču, nego je pomogao da se mučna priča o Španjolskom građanskom ratu konačno privede kraju.”
The Telegraph

 

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00