Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

NAPOLITANO, A. - DOBAR DAN, LJEPOTO

on Srijeda, 28 Veljača 2024. Posted in Noviteti

NAPOLITANO, A. - DOBAR DAN, LJEPOTO

Dobar dan, ljepoto je raskošan roman u kojemu Ann Napolitano tka iznimno emotivnu priču o Williamu Watersu. William je odrastao kao jedinac u obitelji obilježenoj tugom, te zbog toga cijeli život nosi breme izolacije i nesigurnosti. Tek kada stigne na koledž uspijeva se suočiti s vlastitim nedostacima. Tijekom ovog turbulentnog perioda sreće i Juliju Padavano, djevojku čija energija i ambicija potpuno obuzimaju njegov um. Julijina obitelj, bučna i ispunjena ljubavlju donosi Williamu osjećaj pripadnosti i obiteljske sreće koju nikada nije poznavao.

SEE, L. - ŽENSKI KRUG DAME TAN

on Srijeda, 28 Veljača 2024. Posted in Noviteti

SEE, L. - ŽENSKI KRUG DAME TAN

Neke priče zaista žive vječno. Tako i "Ženski krug dame Tan" Lise See, nam donosi priču o životu Tan Yunxian, izuzetnoj ženi iz dinastije Ming čija je priča inspirativna čak i u 21. stoljeću. Yunxian, rođena u prestižnoj obitelji, usprkos Konfucijevom uvjerenju da je "obrazovana žena beskorisna žena", odgajana je da bude iznimno obrazovana, zahvaljujući svom djedu i baki. Baka, koja je bila među rijetkim ženskim liječnicima u Kini, prenosi svoje znanje o kineskoj medicini na Yunxian i njezinu prijateljicu Meiling, mladu vježbenicu primaljstva. Njihova zajednička strast prema medicini i brizi o ženskom zdravlju učvršćuje njihovo prijateljstvo već od rane dobi.

RAMAN, A.- KLJUČ OD BJELOKOSTI

on Utorak, 30 Siječanj 2024. Posted in Noviteti

RAMAN, A.- KLJUČ OD BJELOKOSTI

Četvero razdvojene braće.

Opasnost koja prijeti njihovu kraljevstvu.
I potraga za blagom koja ih može ujediniti.
 
Magija je najveća snaga kraljevstva Ashoke i jedino što ih može spasiti od rata sa susjednim zemljama, ali samo dok njihovi neprijatelji ne doznaju da su rudnici magije već gotovo prazni.
Vira, Ronak, Kaleb i Riya braća su i sestre, ali nikada nisu bili osobito bliski. Život ih je odveo na različite strane, a sada ih može spojiti samo jedno: potraga za legendarnim ključem od bjelokosti koji može dovesti do novog izvora magije.
Svatko od njih ima koristi od pronalaska ključa, ali je i mnogo toga na kocki ako u tome ne uspiju. Viri je ključ jedini način da zadrži nasljeđe svoje majke, obožavane bivše kraljice, maharani. Ronak se prodajom ključa namjerava izvući iz ugovorenog političkog braka. Kaleba su lažno optužili za ubojstvo bivše maharani pa je to jedini način da spere ljagu sa svojega imena. A Riya mora dokazati odanost Gavranovima, skupini pobunjenika koji novoj maharani Viri žele oduzeti vlast i prepustiti je narodu. Od svega toga, suradnja među braćom i sestrama mogla bi se pokazati kao najteži zadatak. Jer svi oni imaju tajne ciljeve, a u potrazi mogu preživjeti jedino budu li složni.

OATES, J.C. - PLAVUŠA

on Utorak, 30 Siječanj 2024. Posted in Noviteti

OATES, J.C. - PLAVUŠA

Jedna od najcjenjenijih američkih spisateljica današnjice u ovom je romanu hrabro osmislila jednu od najdugovječnijih američkih ikona koju je svijet upoznao kao Marilyn Monroe. Dramatična, provokativna i uznemirujuće sugestivna, "Plavuša" je jednako bombastična kao i njezina legendarna protagonistica. Emotivno vrlo snažnim, iznenađujuće intimnim i bogatim glasom, Oates u "Plavuši" donosi upečatljiv i dirljiv portret mitske zvijezde i društva koje ju je stvorilo i iznevjerilo.

Organiziran u dijelove koji odgovaraju fazama Monroeina života, roman dočarava tužne okolnosti odrastanja Norme Jeane Baker, štetu koju je nanijela nestabilna majka i odsustvo nepoznatog oca, mučne godine u sirotištu i izdaju u udomiteljskoj obitelji. Opisuje njezin trnoviti put do slave, prenosi srž Monroeina tri braka i vjerodostojno utvrđuje njezinu nezasitnu potrebu za sigurnošću i ljubavlju. U svojem vjerojatno najambicioznijem djelu, Oates je prikazala kulturu hipnotiziranu vlastitim mitovima i razorne učinke tih mitova na najveću zvijezdu Hollywooda. Hrabro konstruira unutarnji, poetski život Norme Jeane, te inspirirana stvarnošću, koristi književne tradicije bajke i gotičkog romana kako bi dočarala njezinu složenu osobnost i sudbinu nakon što postane Marilyn Monroe.

MEADOWS, R. - ZEMLJA ZIME

on Utorak, 30 Siječanj 2024. Posted in Noviteti

MEADOWS, R. - ZEMLJA ZIME

Sovjetski Savez, 1973.

Osmogodišnja Anja primljena je u slavni gimnastički program SSSR-a, a njezina je malena obitelj oduševljena, jer za jednu djevojčicu vjerojatno nema veće časti.
Prije mnogo godina Anjina je majka netragom nestala, za sobom ostavljajući shrvana supruga i ranjivu kćer, koji žive mračnim i tihim životom u gorkoj hladnoći Sibira.
Jedina osoba kojoj Anja vjeruje susjeda je Vera, starica koja je preživjela deset godina zatočeništva i neopisivih strahota logora. No Anja ne zna da su njezina majka i Vera također bile prijateljice i da starica možda zna ponešto o majčinu nestanku.
Dok niže uspjeh za uspjehom u natjecateljskoj gimnastici, i gleda kako druge djevojke padaju u nemilost, Anja ubrzo shvaća da i zbog najmanje pogreške može izgubiti baš sve.

MCALLISTER, G. - KRIVO MJESTO, KRIVO VRIJEME

on Utorak, 30 Siječanj 2024. Posted in Noviteti

MCALLISTER, G. - KRIVO MJESTO, KRIVO VRIJEME

Prošla je ponoć, blagdan je Svih svetih. Jen sa zebnjom čeka da se njezin osamnaestogodišnji sin Todd vrati kući. No kad se Todd pojavi iz mraka, briga zbog toga što nije došao u dogovoreno vrijeme preraste u nešto puno opasnije. Jen s prozora gleda kako njezin duhoviti, naizgled sretni tinejdžer nožem izbada potpuna neznanca. Ne zna tko je žrtva ni zašto je Todd počinio tako okrutan, nasilan čin. Sve što zna je da se njezin život, kao i Toddov, raspao. Nakon što joj sina privedu, Jen usne u očaju. No kad se probudi… Shvati da se probudila dan prije. Ubojstvo još nije počinjeno, a možda postoji mogućnost da ga se spriječi. Jen se svakim jutrom budi sve više u prošlosti, isprva tjednima, zatim godinama prije ubojstva. I shvati da povod Toddovu stravičnom zločinu leži negdje u prošlosti. A njezin je zadatak da ga otkrije i spriječi ubojstvo.

YOKOYAMA, H. - SEDAMNAEST

on Utorak, 30 Siječanj 2024. Posted in Noviteti

YOKOYAMA, H. - SEDAMNAEST

1985. Kazumasa Yuuki, iskusni novinar časopisa Vjesnik sjevernog Kanta, prolazi kroz svakodnevne izazove borbe za moć i uredske politike koja prožima redakciju. No kad se u blizini dogodi zrakoplovna nesreća dotad neviđenih razmjera, novinska redakcija ujedinjena je nezamislivim užasom i ekskluzivom kakva se novinaru događa jednom u životu.

 
2003. Sedamnaest godina kasnije, Yuuki se prisjeća sedam dana nabijenih adrenalinom i ispunjenih emocijama koji su promijenili njegov život i živote njegovih kolega. Proganja ga i obećanje što ga je prijatelju Anzaiju dao tog sudbonosnog tjedna - obećanja koje sadrži ključ posljednje neodgonetnute tajne. Da bi ga ostvario, morat će se svladati uspon na opasnu liticu Tsuitate, na kojem će se suočiti sa svojim najdubljim strahovima.

SMIRNOFF, K. - DJEVOJKA U ORLOVIM KANDŽAMA

on Srijeda, 22 Studeni 2023. Posted in Noviteti

SMIRNOFF, K. - DJEVOJKA U ORLOVIM KANDŽAMA

Sjever Švedske neočekivano se mijenja. U pokrajinu Gaskass zbog jeftine energije odjednom dolaze svjetske korporacije. Novac privlači i kriminalno podzemlje i velike igrače iz sjene. Događaju se neobjašnjivi nestanci i zločini. Na sjever putuje i Lisbeth Salander. Iznenada je saznala da je jedini zakonski skrbnik briljantne tinejdžerice Laste, nećakinje kojoj je oteta majka. Mikael Blomkvist, upravo suočen sa zatvaranjem Millenniuma, također stiže u sjeverni gradić na kćerinu svadbu. Novinarski instinkt upozorava ga da njegov zet, načelnik općine o kojem kruže zabrinjavajuće glasine, krije mračnu tajnu. Odjednom uhvaćen u mrežu nasilja, Blomkvist će se s Lisbeth iznova naći u nemogućoj situaciji. O njima sada ovise i sudbine njegove kćeri, voljenog unuka, Laste i njezine majke, ali i cijele pokrajine….

BARCELO, E. - BOJA TIŠINE

on Srijeda, 22 Studeni 2023. Posted in Noviteti

BARCELO, E. - BOJA TIŠINE

U noći kada je prvi čovjek sletio na Mjesec, mlada dizajnerica Alicija silovana je i ubijena nedaleko od obiteljskog imanja. Njezina sestra, svjetski poznata slikarica, osebujna i beskompromisna Helena Guerrero, nakon mnogo godina potpune otuđenosti od obitelji vraća se u Madrid. Želi pronaći krivca i zatvoriti nikad riješen slučaj sestrina ubojstva.

Dok prati tragove i slaže mozaik mračnog misterija, Helena i ne sluti razmjere i opasnosti obiteljskih spletki. Nitko nije onaj za koga se predstavljao. Je li moguće da su tajne koje su
pomno skrivali njezini otac i majka uništavale živote i utjecale na tijek Španjolskoga građanskog rata?

NORBURY, J. - MAČAK KOJI JE POUČAVAO ZEN

on Srijeda, 22 Studeni 2023. Posted in Noviteti

NORBURY, J. - MAČAK KOJI JE POUČAVAO ZEN

Ovo je priča o iskusnom zen-mačku koji sazna za usamljeni drevni bor duboko u javorovoj šumi, pod kojim se otkriva sva mudrost svijeta.

Stoga se odluči otisnuti na put spoznaje.
Na svojemu putovanju susreće živopisne likove: tjeskobnog Majmuna i Kornjaču umornu od života, bijesnog Tigra, zbunjenog Vučića i gramzivu Vranu. Svatko od njih ima svoju priču i lekciju koju želi podijeliti.
<<  1 [23 4 5 6  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00